Wil je weten wat Bitcoin is en hoe het werkt? Ben je op zoek naar de huidige BTC koers? Of wil je weten hoe je Bitcoin kunt kopen en verkopen? Blockchainers.nl introduceert een complete gids waarmee je kennis maakt met de nummer één cryptocurrency.

Wat is Bitcoin (BTC)?

Bitcoin, in de wereld van cryptocurrency gesymboliseerd met ‘BTC’, is een cryptovaluta en een digitaal betaalmiddel die op globale schaal ingezet kan worden. Het is de eerste gedecentraliseerde digitale munt die in 2009 het levenslicht zag door oprichter Satoshi Nakamoto. Tot de dag van vandaag is nog steeds niet bekend wie Satoshi Nakamoto precies is. Ter ere van Satoshi Nakamoto wordt de kleinste rekeneenheid van de bitcoin een ‘satoshi’ genoemd, afgekort ‘sat’, dit is 1/100.000.000 bitcoin (één hondermiljoenste van één bitcoin). Het doel van Nakamoto was om een peer-to-peer netwerk te creëren waarin de gebruikers onderling direct en globaal transacties kunnen verzenden, zonder dat daarbij een centrale instantie zoals een bank nodig is. Doordat er geen overheid, bank of andere tussenpersoon controle kan uitoefenen over het netwerk, weten veel banken en regeringen momenteel niet wat ze ermee aan moeten. Om die reden onderzoeken veel landen passende reguleringen om de markt in ieder geval veiliger te maken. De bitcoin stoppen, dat zal niemand kunnen. De macht ligt namelijk in handen van het netwerk aan gebruikers.

Dat er niemand controle kan uitoefenen op de transacties die gemaakt worden in het netwerk, hebben naast de velen voordelen ook enkele nadelen. Zo kunnen transacties niet worden teruggedraaid: er is immers geen bank die de autoriteit heeft om een transactie terug te draaien. Wanneer je dan ook een transactie initieert naar een verkeerd adres, dan zie je dit geld nooit meer terug. Een ander nadeel van bitcoin is dat het enorm volatiel is: hevige prijsschommelingen zijn dagelijks aan de orde. Het grootste nadeel is echter dat de wallets, de plek waar je de bitcoins kunt opslaan, gevoelig zijn voor hackers. Een hack van je wallet kan leiden tot het verlies van al je bitcoins. Wanneer je de juiste veiligheidsmaatregelen treft, kun je er echter voor zorgen dat deze kans vrijwel nul is. Tegenwoordig kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een hardware wallet, een fysieke opslag die vrijwel niet te hacken is. Ben je toch het slachtoffer van een hack, dan zijn ze voor altijd weg. Wallets zijn dus gevoelig voor hacks, al gebeurt dit niet vaak. De bitcoin en de blockchain zélf zijn nog nooit gehackt.

De transacties in het netwerk worden geverifieerd door ‘miners‘, dit zijn momenteel tienduizenden computers in de wereld. De miners zorgen voor de computerkracht die nodig is om de transacties op te slaan in een openbaar verspreid grootboek: de blockchain. De blockchain technologie wordt vandaag de dag net zo baanbrekend geacht als het internet in de jaren ’90. Bitcoin is de allereerste toepassing van de blockchain en daarmee de grondlegger van deze revolutionaire technologie.

Hoe werkt Bitcoin (BTC)?

Het blijft een bijzonder fenomeen: de bitcoin. Volgens velen gaat het de gehele financiele wereld veranderen en is de blockchain technologie die achter BTC schuilt ‘net zo revolutionair als het internet in de jaren 90’. Sceptici noemen het een modern piramidespel, en vragen zich hardop af wat nou echt de toegevoegde waarde is van de virtuele munt. Hoe je het ook went of keert: de bitcoin heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. En het einde lijkt nog lang niet in zicht.

Wallets

Omdat bitcoins geen fysiek betaalmiddel zijn, zul je nooit een bitcoin fysiek in je broekzak hebben. Het blijft voor altijd volledig digitaal. Je hebt dan ook een digitale wallet nodig om je bitcoins in te bewaren. Er zijn diverse soorten bitcoin wallets. Zo kun je kiezen voor een (online) webwallet, een hardware wallet of een desktop wallet.

Een webwallet is bijvoorbeeld Coinbase. Het voordeel van een online software wallet zoals Coinbase is dat je telkens met je email, wachtwoord en een 2FA code (een extra toegangssleutel die iedere 10 seconde wijzigt op je mobiele telefoon) toegang kunt krijgen tot al je bitcoins. Coinbase blijft echter een centrale instantie: je loopt de kans alsnog een deel van je bitcoins te verliezen wanneer Coinbase bijvoorbeeld failliet gaat of wordt getroffen door een enorm grote hack. De kans hierop is zeker bij het betrouwbare Coinbase enorm klein. Maar, de kans is er.

Voorbeelden van een hardware wallet zijn de Ledger of de Trezor. Bij een hardware wallet sla je de BTC’s volledig gedecentraliseerd op, op een fysiek schijfje. Je bent hierdoor minder gevoelig voor een hack en je hoeft hierbij dus geen enkel bedrijf te vertrouwen zoals bij een webwallet wel het geval is. Je hoeft bij een hardware wallet alleen jezelf en je eigen wallet te vertrouwen. De kans om hierbij gehackt te worden, is bijzonder klein. De 24-woorden combinatie is je backup phrase, die schrijf je op en berg je op op een veilige plaats. Met deze zin kun je bij verlies of diefstal van je hardware wallet een nieuwe wallet bestellen, en alsnog je balans ophalen. Bij diefstal kan de dief overigens niet toegang krijgen tot je bitcoins: je beveiligt je hardware wallet met een viercijferige pincode.

Tot slot heb je desktop wallets. Vanaf de oprichting van de bitcoin waren dit de enige type wallets. Het nadeel van een desktop wallet is dat wanneer je computer kapot gaat of gestolen wordt, de kans bestaat dat je bitcoins kwijt zijn. Tenzij je een goede backup maakt van de wallet en op een externe harde schijf opslaat. Dan kun je op een andere pc alsnog toegang krijgen tot je balans. Bij een desktop wallet stel je een wachtwoord in die benodigd is bij iedere transactie: dit zorgt ervoor dat hackers niet zomaar transacties kunnen initiëren wanneer de wallet is gehackt.

Wanneer je wallet is aangemaakt krijg je een uniek BTC-adres toegewezen, bestaande uit 34 letters en cijfers. In veel wallets wijzigt je adres regelmatig. Dit zorgt voor anonimiteit en veiligheid. Je eigen naam of adres is op geen enkele manier gekoppeld aan je BTC adres. Zodra je een transactie doet wordt het wel opgeslagen in de blockchain, maar niemand kan achterhalen wie precies achter de transactie zit. Ook de belastingdienst niet.

Het netwerk

Het netwerk en het aantal transacties van BTC groeit ieder jaar gestaag. Er zijn al miljoenen transacties uitgevoerd die allemaal nog altijd openbaar toegankelijk zijn via het grootboek: de blockchain. Niemand kan daar iets aan veranderen of verandering aanbrengen in de transactiegeschiedenis. Iédere transactie staat en blijft voor altijd opgeslagen op talloze computers in het netwerk. Een bundel aan transacties wordt opgeslagen in een zogenoemde ‘block’.

Alle transacties en blocks zijn dus openbaar en live te volgen op bijvoorbeeld Blockchain.info. Maak je zelf een transactie op het netwerk? Dan krijgt ook jouw transactie een transaction id. Met dit transactienummer kun je je eigen transactie dan ook altijd terugvinden op bijvoorbeeld Blockchain.info of een andere website die alle blocks live weergeeft zoals BTC.com.

Bitcoin kopen en verkopen

Goed, je hebt na het inlezen van dit artikel en/of andere bronnen besloten om bitcoins te kopen. Dit kan op diverse manieren. Wij helpen je daarbij graag op weg. De gemakkelijkste manier is om bitcoins met iDeal te kopen. Dit kan bij diverse partijen. De bekendste en meest gebruiksvriendelijke zijn Litebit en Bitonic.

Voordat je tot het kopen van bitcoin overgaat, moet je eerst bepalen waar je de bitcoins naar toe gaat sturen. Ga je voor een webwallet zoals Coinbase? Dan krijg daar direct een adres toegewezen die je kunt invullen bij je iDeal bestelling op Bitonic of Litebit. Daarna kun je dan altijd nog een hardware wallet kopen om je bitcoins zo veilig mogelijk op te slaan.

Wil je je bitcoins wellicht gaan verhandelen tegen andere altcoins, zoals Ethereum, Ripple of andere interessante projecten? Dan is het verstandig om je te registeren op een cryptocurrency exchange. De meest bekende is momenteel Binance waar je je gratis en binnen 10 seconden kunt registreren.

Betalingen hoeven niet in hele eenheden te gebeuren. Je bent dus niet verplicht om één bitcoin te kopen. Je kunt ook een miljoenste of honderdste deel van een bitcoin kopen.

Is het verstandig om nog bitcoins te kopen, of is het te laat?

Wil je ook Bitcoins kopen? Of is het te laat om bitcoins te kopen? Dat is een vraag die al jaren wordt gesteld. De koers staat in 2018 boven de 10.000 dollar. Toen de koers op 100 dollar stond was het volgens velen ook ‘te laat om bitcoins te kopen’. Of het te laat is, kun je dus alleen zelf inschatten. Veel experts voorspellen dat de koers de komende jaren naar de 50.000 dollar, 100.000 dollar of zelfs de één miljoen dollar kan gaan. Sceptici voorspellen daarentegen dat het een ‘piramidespel’ is en op een dag in elkaar stort. Wat wij erover kunnen zeggen is het volgende: zolang het netwerk aan gebruikers blijft groeien, er steeds meer toepassingen voor bitcoins komen, het steeds toegankelijker en veiliger wordt om met bitcoin te betalen en er ook daadwerkelijk steeds meer en meer mensen gaan betalen met bitcoin, dan is de kans zeer aanwezig dat de koers op de lange termijn blijft stijgen. Komt er op korte termijn een cryptocurrency die bitcoin gaat overnemen? Die kans zal er altijd zijn, maar voorlopig ziet het er uit dat in de categorie digitaal betaalmiddel de bitcoin nummer één blijft.

De huidige koers en prijs: €5.666,39

Sinds de oprichting van de digitale munt in het jaar 2009, is de Bitcoin koers geëxplodeerd. De koers van Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod. Wanneer de vraag naar bitcoins groter is dan het aanbod, stijgt de koers. Wanneer er echter meer mensen hun bitcoins willen verkopen dan dat er mensen zijn die ze willen kopen, dan daalt de waarde. Dit zorgt ervoor dat de prijs van BTC aan flinke prijsschommelingen onderhevig is. Dit leidt tot grotere risico’s dan bij bijvoorbeeld het beleggen in aandelen of de AEX.

Ondanks de dagelijkse en maandelijkse koersschommelingen stijgt de Bitcoin koers al jaren achter elkaar. De vooruitzichten zijn nog altijd positief: er komen steeds meer toepassingen voor de digitale munt, steeds meer mensen maken er gebruik van en hierdoor wordt het netwerk groter en groter. Des te groter het netwerk wordt, des te waardevoller het wordt. Daarnaast is er sprake van een beperkt aantal munten die worden uitgegeven, namelijk zo’n 21 miljoen stuks. Dit leidt tot steeds meer schaarste waardoor de kans groot is dat de koers op de lange termijn blijft stijgen. Uiteraard kunnen andere factoren zoals overheden roet in het eten gooien. De toekomst zal het uitwijzen of bitcoin écht door gaat breken bij de massa als digitaal betaalmiddel. Indien dat het geval is dan gaan we de koers van bitcoin op een nog veel hoger niveau zien.

Most Popular Topics

Editor Picks